Zajednica za Strane Jezike

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Znak kvalitete za škole stranih jezika

altHrvatska gospodarska komora uvela je znak kvalitete za škole stranih jezika temeljem vanjskog vrednovanja kvalitete koje provodi posebna ekspertno povjerenstvo sastavljeno od predstavnika struke s međunarodnim iskustvom. Znak kvalitete moći će koristiti one škole koje u svom poslovanju primjenjuju visoke standarde. Kriteriji među ostalim obuhvaćaju nastavu i upravljanje nastavom, programe i ishode učenja prema CEFR-u, vrednovanje, polazničko iskustvo, internu i eksternu komunikaciju te administrativno-tehničke uvjete. To je još uvijek jedini instrument vanjskog vrednovanja kvalitete škola stranih jezika u RH, i predstavlja važan razlikovni kriterij budući da prema sadašnjem zakonskom okviru sve ustanove za obrazovanje odraslih mogu verificirati programe učenja jezika

Sličan projekt Hrvatska kvaliteta već je proveden za preko 200 hrvatskih proizvoda, a zahvaljujući dugogodišnjem radu Zajednice na pitanjima kvalitete, sličan znak kvalitete bit će dizajniran za certifikaciju kvalitetne usluge škola stranih jezika. Nakon što država nije pokazala zanimanje za ideju da kvaliteta postane temeljni kriterij kod davanja odobrenja za rad obrazovnim institucijama koje se žele baviti programima učenja jezika, ovaj veliki projekt trebala bi preuzeti HGK, kako bi čitav sustav bio dostupan zainteresiranim školama već od jeseni 2013.

Za polaznike bi to bio još jedan vrijedan putokaz pri odabiru odgovarajuće škole stranih jezika, a za škole provjera razine svoje usluge u sve težim tržišnim uvjetima.

Otvorena je rasprava o prijedlogu drafta standarda kvalitete upućena članstvu Zajednice koju redovni članovi mogu pogledati na

Please login to see attachment
. Tekst možete komentirati na kraju ovog članka.

Molimo prijavite se da biste mogli komentirati: Prijava ili Registracija

Komentari (1)

  • Postoje mišljenja da je shema prezahtjevna, no treba reći da se ne primjenjuje u cijelosti kod manjih škola koje imaju jednostavnu organizacijsku strukturu, i to ne utječe negativno na ishod.

 

PRIJAVA

REGISTRACIJA NOVIH ČLANOVA


 

Kunena forum