Zajednica za Strane Jezike

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Vanjsko vrednovanje kvalitete u školama stranih jezika

Često postavljana pitanja kandidata za jezične tečajeve je - kako odabrati kvalitetnu školu stranih jezika? Nema jednoznačnog odgovora, no evo značajnog pokazatelja koji vam može pomoći. Prirodna potreba kvalitetnih škola je certifikacija kvalitete neovisnih autoriteta vanjskog vrednovanja.

U Hrvatskoj je dostupno nekoliko akreditacijskih mehanizama i indikatora kvalitete temeljenih na vanjskom vrednovanju, od kojih navodimo  najvažnije:

EAQUALS

altNajugledniji oblik vanjskog vrednovanja kvalitete jezičnih usluga u EU danas. Osobito je značajno da ova akreditacija poseban značaj daje kvaliteti izvedbe nastave, prije nego formalnim kriterijima. Škola s ovom akreditacijom jest kvalitetna škola sa obrazovnim sustavom uistinu izgrađenom na Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike (ZEROJ/CEFR).

 

HRVATSKA KVALITETA

altZnak Hrvatska kvaliteta je nacionalni proizvod visoke razine i rezultat višegodišnjih napora Zajednice za kreiranjem nacionalnog akreditacijskog sustava za škole stranih jezika. Realizirala ga je 2015. godine skupina stručnjaka pod vodstvom Valnee Bressan, a izrađen je na temelju najboljih europskih modela (EAQUALS, ISQUALE, QUATRAIN). Znak se po prvi puta dodjeljuje za sektor obrazovanja, a kvaliteta sustava počiva na strogim kriterijima vrednovanja, obuci i imenovanju inspektora te na sveobuhvatnom fokusu na ukupan rad provjeravane škole. Inspektori su prošli zahtjevnu selekcijsku obuku.  Jezgru tima jezgru čine stručnjaci s međunarodnom licencom u struci, što nalazu inspekcije daje potrebnu visoku vjerodostojnost. Znak se dodjeljuje za visoku razinu sveobuhvatnog spektra vrednovanih elemenata i predstavlja jamstvo kvalitete. Nositelj akreditacijskog postupka je Hrvatska gospodarska komora. 

 

ADDVANTAGE PROGRAM BRITANSKOG SAVJETA

alt

Britanski savjet je međunarodna organizacija za obrazovanje i kulturu te ujedno i najveći i najstariji testni centar za međunarodno priznate Cambridge ispite u Hrvatskoj. Addvantage je partnerski program koji kao članove priznaje sve institucije koje pripremaju svoje polaznike za polaganje ovih zahtjevnih ispita. Članstvo vrijedi jednu kalendarsku godinu, a jedini uvjet je da centri u jednoj godini prijave određeni broj kandidata za polaganje Cambridge ispita.  Iako program nije akreditacija kvalitete niti je izravno namijenjen tome, Zajednica je odlučila istaknuti partnerstvo u programu  za svoje članice budući da ukazuje na vjerojatnu kvalitetu centra koji ga provodi. Detaljno i rigorozno testiranje kandidata provodi Sveučilište u Cambridgeu kao jedan od najuglednijih instituta vrednovanja jezičnih kompetencija u svijetu. Prema broju prijavljenih kandidata članovi svake godine dobivaju status Bronze (do 19 kandidata), Silver (20 - 79) i Gold (80+).  

 

CENTAR ZA PRIPREMU CAMBRIDGE ISPITA ENGLESKOG JEZIKA

 Cambridge English Europe dodjeljuje i poseban logo centrima koji pripremaju i upisuju kandidate za polaganje Cambridge ispita iz znanja engleskog jezika kod ovlaštenih ispitnih centara. Logo se dodjeljuje centrima za pripremu koji su pripremili najmanje 50 kandidata tijekom protekle akademske godine (računa se za razdoblje od kolovoza do srpnja). 

 

ISO

altGenerički oblik certifikacije kvalitete sustava koji uzima u obzir brojne važne elemente, i sigurno je značajna indikacija kvalitete. Ističemo, međutim, da ova akreditacija ne uzima u obzir nastavnu izvedbu opservirane škole, pa joj je ovo najveći nedostatak. Ipak, posjedovanje ove certifikacije ukazuje da institucija koja se podvrgla strogom certifikacijskom procesu ima brojne aspekte kvalitete, i to je također dobar putokaz da se polaznik nalazi u dobrim rukama. Postoji poseban akreditacijski podstandard dizajniran za škole stranih jezika.

 

VAŽNO: Pravo na prikaz svojih akreditacijskih oznaka na našim stranicama imaju članice Zajednice koje redovito plaćaju godišnju člansku pristojbu. Za objavu svoje akreditacije pošaljite PDF verziju svoje akreditacije sa jasno čitljivim rokom važenja na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript . Nakon provjere valjanosti, akreditacija će biti istaknuta uz naziv Vaše škole sve do isteka datuma valjanosti certifikata, nakon kojega morate ponoviti proceduru i poslati PDF novog certifikata ako ste obnovili akreditaciju. Za sva daljnja pitanja vezano uz prikaz akreditacija molimo također koristite navedenu e-mail adresu.

 

Molimo prijavite se da biste mogli komentirati: Prijava ili Registracija

Komentari

  • Trenutno nema komentara
 

PRIJAVA

REGISTRACIJA NOVIH ČLANOVA


 

Kunena forum