Zajednica za Strane Jezike

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Konferencija EAQUALSa u Dublinu

Travanj, 2013

 

altPosljednja konferencija EAQUALSa bila je tematski posvećena podizanju marketinškog profila škola stranih jezika.  Otvorio ju je ministar obrazovanja Republike Irske Ruairi Quinn, koji je govorio o važnosti škola stranih jezika u njihovoj zemlji. Rekao je da razvoj i očuvanje područja pouke stranih jezika najviše ovisi o uvođenju standarda kvalitete i kako se Irska sprema i zakonski definirati međunarodne standarde koje bi njihove škole morale dostići kako bi dobile oznaku kvalitete. 

 

 

Dan posvećen profesionalnom razvoju inspektora bio je vrlo zanimljiv jer se nadovezao na aktualna pitanja postavljena na konferenciji u Münchenu. Raspravljalo se o problemima s kojima se susreću inspektori te kako ih rješavati. Predlagale su se poželjne izmjene Priručnika za inspekciju čija se nova verzija očekuje ujesen. Posebno se obratila pažnja na savjetodavnu stranu inspekcije tj. kako i koliko, s obzirom na ograničeno vrijeme, smiju inspektori djelovati kao savjetnici a kad se škola mora obratiti Eaqualsu da im pošalje savjetnika. Predstavljen je i novi projekt on-line edukacije inspektora koji i dosadašnji inspektori mogu koristiti za obnavljanje znanja. Pojedini moduli bi mogli biti zanimljivi i voditeljima nastave škola koje se spremaju za inspekciju.

 

Na radionici o internoj samoprocjeni škola Galya mateva iz Bugarske i laura Muresan iz Rumunjske predstavile su regionalni priručnik za samoprocjenu koji se dovršava u okviru Grundtvig projekta ISQUALE u kojem sudjeluje i Hrvatska. Novost ovog pristupa samoprocjeni je u tome što uključuje i kategorije učenja t.j. uključuje polaznike. Zajednica je ove godine imala i radionicu na tu temu.

 

Samoprocjena je postala glavna tema pa se pojavljuje na mnogim područjima. Jo Watson i Peter Loftus su predstavili novi projekt samoprocjene za upravljanje kvalitetom. Projekt je u začetku i razgovor je bio uglavnom informativan.

 

Richard Rossner, Brian North i Galya Mateva su predstavili najnovije izmjene u EPG-u (European Profiling Grid) te naveli da se taj materijal ne odnosi samo na nastavnike već da ga trebaju koristiti i voditelji nastave, inspektori te teacher-traineri. Bitno je pritom naglasiti da je taj materijal nastao da bi podržao i potaknuo profesionalni razvoj nastavnika a nikako kao temelj za kažnjavanje nastavnika. Zajednica je ove godine već imala radionicu na ovu temu.

 

Predavanje o ulozi CLILa (Content and Language Integrated Learning) i plurilingualizma bilo je zanimljivo ali nije donijelo nikakve konkretne informacije osim primjera kako se primjenjuje u raznim zemljama. Dosad nema dovoljno povratnih informacija.

 

 Na seminaru o tome kako pokrenuti posao pouke stranih jezika Susan Hayes je između ostalog navela kako su klijenti sve nestrpljiviji te da očekuju sve veću fleksibilnost u ponudi. Važno je predvidjeti što zapravo klijentima treba i ponuditi im i prije nego to sami zatraže. Kvaliteta ponude mora biti konzistentno na visokoj razini, prilagođavati se tržištu i stalno se poboljšavati. (V. Bressan)

 

 Radni tijek konferencije po prvi put sniman je u cijelosti, a video materijali dostupni su na EAQUALSovim stranicama ovdje

 

 

Molimo prijavite se da biste mogli komentirati: Prijava ili Registracija

Komentari (1)

 

PRIJAVA

REGISTRACIJA NOVIH ČLANOVA


 

Kunena forum