Zajednica za Strane Jezike

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Koliko je vremena potrebno da bi se uvela kurikularna reforma?

Skoro dvadeset godina, ako je vjerovati iskustvu privatnih škola stranih jezika

Privatne škole stranih jezika su prije dvadeset godina počele raditi na kurikularnoj reformi poduke stranih jezika. Sa standardima i metodologijom su se upoznale na konferencijama Europske udruge za kvalitetne jezične usluge (EAQUALS) i uz njihovu ih pomoć krenule europske standarde adaptirati hrvatskoj tradiciji poduke stranih jezika. Cilj reforme je bio – ne podučavajmo teoriju i pravila već osposobimo polaznike za praktičnu uporabu jezika, za stvarnu komunikaciju na svim stupnjevima!

Grupa iskusnih profesora je intenzivno, entuzijastično i besplatno radila na prvom nacrtu tog kurikuluma koji je objavljen 1990. godine u časopisu PRIMA (časopisu Prve hrvatske udruge škola stranih jezika).
Kurikulum je prezentiran članstvu udruge i desetak ga je škola počelo eksperimentalno koristiti za svoje polaznike. Nakon godinu dana, unesene su potrebne izmjene i kurikulum je zaživio u dvadesetak škola. Njegovo je korištenje bilo praćeno: škole su podlijegale inspekciji i to inspekciji koja se 70% osnivala na fizičkom promatranju rada u razredu i kvaliteti profesora.

Kad se kurikulum potvrdio kao uspješan i moderan, tadašnja se udruga obratila Ministarstvu obrazovanja da im ga prikaže i zatraži mišljenje. U Ministarstvu su nas saslušali, kimali glavama i .. ništa. Nisu uspjeli prepoznati vrhunski proizvod koji im se nudio na pladnju.

Stručnjaci su nastavili s radom, preveli Zajednički europski referentni okvir za jezike Vijeća Europe i Europsku jezičnu mapu te s njima eksperimentirali u nastavi. No, ni to nije zanimalo Ministarstvo, čak ni uvođenje novog, europskog načina određivanja razina znanja ...

Mijenjale su se vlade, mijenjali ministri ali nitko nije htio ni pogledati to što smo im nudili. Za njih smo bili poduzeća a ne obrazovne institucije.

Nažalost, takva je atmosfera dovela do toga da je sve više škola odustajalo od članstva u Udruzi pa su oni koji su ostali udrugu reorganizirali u Zajednicu za strane jezike te se obratili HGK (kad smo već poduzeća...) za pomoć.
Hrvatska gospodarska komora je 2002. shvatila važnost znanja stranih jezika za gospodarstvo i Zajednicu je primila pod svoje okrilje osiguravajući joj svu potrebnu logistiku pod uvjetom da nastave raditi na razvoju kvalitete poduke stranih jezika.

Slijedio je period educiranja velikog broja škola i pomoći kod uvođenja novog kurikuluma te daljnjeg rada na dotjerivanju kurikuluma i sve to bez naknade, s vjerom u ono što se radi.

Konačno, 2012. godine, Zajednica je kompletirala standarde poduke u školama stranih jezika i detaljni priručnik za vanjsku provjeru te educirala inspektore/provjeritelje. Ozbiljnost i stručnost odrađenog posla navela je HGK da 2014. na temelju tih dokumenata školama koje prođu vanjsku provjeru dodijeli znak Hrvatska kvaliteta. Dosad su znak dobile škole u Zagrebu, Varaždinu, Vinkovcima, Samoboru i Splitu.

A od Ministarstva do danas ni riječi.

Podržimo svi kolegu Jokića i njegov ekspertni tim. Ako im se posreći, svoj će projekt uspjet implementirati prije mirovine.

Valnea Bressan
Počasna Predsjednica Zajednice za strane jezike HGK

Molimo prijavite se da biste mogli komentirati: Prijava ili Registracija

Komentari

  • Trenutno nema komentara
 

PRIJAVA

REGISTRACIJA NOVIH ČLANOVA


 

Kunena forum