Zajednica za Strane Jezike

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Višestruke inteligencije u nastavi

Piše: Eva Jakupčević (Jantar)

Još 1983. godine Howard Gardner razvio je Teoriju višestrukih inteligencija prema kojoj postoji osam vrsta inteligencije – verbalno-lingvistička, logičko-matematička, vizualna, kinestetička, glazbena, interpersonalna, intrapersonalna i prirodnjačka. Iako ta teorija nije nikakva novost, i iako Internet vrvi člancima i testovima na tu temu, učenicima svih dobi, roditeljima i nastavnicima korisno je podsjetiti se da nismo svi isti i da ne razmišljamo ni ne učimo na isti način. Poznavanje različitih vrsta (i kombinacija) inteligencije može nam pomoći istražiti svoje potencijale i talente, kao i one djece ili odraslih učenika. Razlog tomu je što, s obzirom na način razmišljanja, svi imamo stilove učenja koji nam najbolje odgovaraju.

Ako dajemo prednost određenim vrstama inteligencije, to ne znači da ne koristimo ostale, nego samo da je kod svake osobe određeni tip (ili tipovi) više naglašen. No, ako su aktivnosti i zadaci u nastavi (kao i u učenju kod kuće) usmjerene samo na određene vrste inteligencija, učenici (i djeca i odrasli) bi se mogli osjećati obeshrabreno i bespomoćno. U kontekstu učenja stranog jezika, na primjer, neki učenici će uživati u čitanju, pisanju i vježbama vokabulara, dok će drugima više koristiti učenje uz kretanje, na primjer, igre pantomime, plesanje, izrada kartica ili slično. Čak i ako ste odrasla osoba možda će vam odgovarati da dok učite ne sjedite na mjestu. Neki učenici rado će pjevati i ritmički izgovarati riječi, dok će drugi radije ilustrirati novi vokabular slikama. Neki će radije raditi u skupini, dok će drugima puno više odgovarati samostalan rad. Neki će spremno nalaziti sličnosti i razlike među riječima i oblicima, razvrstavati i uočavati zakonitosti, dok će drugi bolje shvaćati nove riječi kroz primjere iz stvarnog života, fotografije i slično.

Naravno da u nastavi nije moguće svaki zadatak prilagoditi svakome, ali je moguće osigurati da koristimo niz različitih tipova zadataka i da niti jedna vrsta inteligencije nije zanemarena. U Jantaru nam pri tom pomažu zaista kvalitetni udžbenici s raznolikim zadacima i aktivnostima. Tako se, na primjer u udžbenicima za mlađe osnovnoškolce, Family and Friends, sav novi vokabular uvodi pomoću ritmičkih recitacija za one glazbenog tipa, i uz slike i slikovne kartice za vizualce. Tu su priče za jezično orijentirane, pjesme uz kretanje i aktivnosti za kinestetičke tipove, prilike za grupni i samostalni rad, i videa sa situacijama iz stvarnog života za prirodnjačke tipove. I udžbenici za starije osnovnoškolce, English Plus, nude sličan pristup, uz raznolike zadatke i aktivnosti koje je lako prilagoditi svakoj skupini.

No, usprkos udžbenicima, naravno da i mi nastavnici moramo razmišljati, prilagođavati i dodavati svoje aktivnosti kako bi nastava imala dovoljno dinamičnosti, ali i dovoljno mirnih trenutaka za one kojima je to potrebno. Nije lako, ali je užitak raditi na tome da stvorimo okruženje u kojemu svi mogu napredovati.

Ako vas zanima koja vrsta inteligencije prevladava kod vas, isprobajte jedan od mnogih testova koji su dostupni na internetu:
http://www.edutopia.org/multiple-intelligences-assessment
http://www.literacynet.org/mi/assessment/findyourstrengths.html
A na ovoj stranici naći ćete ideje kako raditi na svojim slabijim stranama, slabijim stranama svojih učenika ili djece:
http://www.literacynet.org/mi/practice/index.html 

 

Reference
http://www.connectionsacademy.com/blog/posts/2013-01-18/Understanding-Your-Student-s-Learning-Style-The-Theory-of-Multiple-Intelligences.aspx

https://www.teachingenglish.org.uk/article/multiple-intelligences

Molimo prijavite se da biste mogli komentirati: Prijava ili Registracija

Komentari

  • Trenutno nema komentara
 

PRIJAVA

REGISTRACIJA NOVIH ČLANOVA


 

Kunena forum