Zajednica za Strane Jezike

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Stupnjevi Vijeća Europe

Zajednički europski refrentni okvir za jezike: učenje, poučavanje, vrednovanje (Školska knjiga, 2005.) je dokument koji svaki stručnjak iz područja pouke stranih jezika mora detaljno proučiti kako bi se odgovorno mogao baviti svojom strukom.

Okvir iscrpno objašnjava što osobe koje uče jezik moraju naučiti kako bi mogle određeni jezik koristiti za komuniciranje te koja znanja i vještine moraju razviti da bi ga uspješno mogle koristiti. On definira i stupnjeve jezične kompetencije koji omogućavaju praćenje napredovanja učenika u određenoj fazi učenja i tijekom cijelog života.

Stvarajući zajedničke temelje za jasno opisivanje ciljeva, sadržaja i metoda, Okvir pridonosi transparentnosti nastave, programa i svjedodžbi a ustanovljavanjem objektivnih kriterija za opisivanje jezične kompetencije olakšava međusobno priznavanje kvalifikacija stečenih u različitim obrazovnim kontekstima, čime se olakšava slobodno kretanje ljudi u Europi.

Svaki od prihvaćenih stupnjeva pored kodne oznake (A1, A2, B1, B2, C1, C2) ima i svoj naziv: Neki od engleskih naziva su teško prevodljivi pa su u prijevodu Okvira prihvaćeni sljedeći nazivi:

A1 - Pripremni stupanj (Breakthrough)

A2 - Temeljni stupanj (Waystage)

B1 - Prijelazni stupanj (Threshold)

B2 - Samostalni stupanj (Vantage)

C1 - Napredni stupanj (Effective Operational Proficiency)

C2 - Vrsni stupanj (Mastery)

U prilogu su dvije tablice koji opise stupnjeva prikazuju na način koji je razumljiv i osobama izvan struke a nastavnicima, autorima programa i učenicima služe za lakšu orijentaciju.


Attachments:
Download this file (CEF_Tablica 1_Zajednički referentni stupnjevi.doc)Globalna ljestvica[ ]32 Kb
Download this file (CEF_tablica 2.doc)Ljestvica za samoprocjenu[ ]48 Kb
Molimo prijavite se da biste mogli komentirati: Prijava ili Registracija

Komentari

  • Trenutno nema komentara
 

PRIJAVA

REGISTRACIJA NOVIH ČLANOVA


 

Kunena forum